Kryddkokta blåmusslor med lime

Kryddkokta blåmusslor med lime
Foto: Bibbi Lirenius Ringqvist

Enkelt och gott och franskt.

Detta behöver du:
Gourmetsalt
Svartpeppar på kvarn
Smakskedar i vatten
Sköljda och borstade musslor. (Ta bort ev skägg. Släng de som är öppna eller skadade. De som är öppna, prova att knacka dom i bänken, stänger de sig är de ok.)
Stor kastrull med lock
Alla kryddor uppmätta, lägg dem tillsammans i en skål
Olja och smör
En större sked till att röra runt i musslorna
En hålslev att ta upp musslorna med

Tips:
Gör plats i frysen både för formen och glasen, långt ner där det är riktigt kallt.

Tips:
Ta en ren wettex och klipp den på 4, blanda ½ dl vatten och 2 msk vitvinsvinäger. Använd att torka rent kanterna på tallriken.

KÖRIS:
Sätt på kastrullen, ta i smör och olja
Skiva den gula löken
Skiva vitlöken
Lägg ner allt i grytan
Ta i kryddorna
Fräs 30 s
Ta i musslorna, häll på vatten
Sätt på Lock, skaka kastrullen
Öppna ej, viktigt!
Tid: 5 minuter.



9 september 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 nät blåmusslor
  • 2 skivade schalottenlökar
  • 3 skalade vitlöksklyftor
  • 1 hel kanelstång
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen fänkål
  • 1 tsk senapsfrö
  • 4 hela nejlikor
  • 0,5 msk olja
  • 0,5 msk smör
  • 2 st lime
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar från kvarn
  • gott bröd

Gör så här

  1. Skölj och borsta musslorna, ta bort ev skägg. Släng de som är öppna och inte vill stänga sig.
  2. Skiva löken och vitlöken tunt. Fräs på i olja och smör. Blanda i alla kryddorna och låt det fräsa en minut. Häll i musslorna och vattnet. Sätt på lock. Skaka grytan lite lätt och vänta 5 minuter. Ta av locket och pressa över lime strö över persiljan och 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar från kvarn. Fördela i djupa tallrikar och servera med bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept