Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära

Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

17 ingredienser

1h

Receptet på räkbisque räcker till cirka 10-12 personer.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

Räkbisque

  • 500 g räkor, skal
  • 0,25 stjälkselleri
  • 1 gul lök, skalad
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 4 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • salladslök, till servering

Kroppkakor

  • 500 g potatis [ca 5 medelstora potatisar]
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 500 g räkor, skalade och hackade
  • 2 msk inlagd ingefära, hackad (som används till sushi)
  • 1 dl dill, grovhackad

Gör så här

Räkbisque

  1. Hetta upp en gryta med olja eller smör, skär ned grönsakerna i mindre bitar och fräs dessa tillsammans med räkskalen tills de börjar få en rostad ton.
  2. Tillsätt sedan tomatpurén och den är det viktigt att man rostar för att få bort den skarpa tomatsyran, samt få en behagligare smak.
  3. Tillsätt saffran och fräs i ytterligare 3-4 minuter, häll i vinet och låt det koka i ca 5 minuter.
  4. Häll sedan i vattnet och grädden.
  5. Låt sjuda i 15-20 minuter, sila soppan i ett durkslag och smaksätt med salt och peppar.
  6. Spara räkorna till kroppkakorna.

Kroppkakor

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt svalna.
  2. Pressa potatisen, salta och arbeta in ägg och vetemjöl till en smidig deg.
  3. Blanda ned räkor, ingefära och dill.
  4. Forma till en bulle med vald fyllning vid kokning.
  5. Sänk ned kroppkakorna i soppan, låt dem sjuda i ca 5-7 minuter.
  6. Servera soppan med lite finstrimlad salladslök.