Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära

Krämig räkbisque med minikroppkakor av räkor och ingefära
Foto: TV4
1h

Du behöver

Räkbisque

  • 500 g räkor, skal
  • 0,25 st selleri
  • 1 st gul lök, skalad
  • 1 st röd chili
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran, 1 pkt
  • 4 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • Salladslök till servering

Kroppkakor

  • 500 g potatis, ca 5 medelstora potatisar
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 500 g räkor, skalade och hackade
  • 2 msk inlagd ingefära, hackad (som används till sushi)
  • 1 dl dill, grovhackad

Gör så här

  1. Räkbisque
    Hetta upp en gryta med olja eller smör, skär ned grönsakerna i mindre bitar och fräs dessa tillsammans med räkskalen tills de börjar få en rostad ton.
  2. Tillsätt sedan tomatpurén och den är det viktigt att man rostar för att få bort den skarpa tomatsyran, samt få en behagligare smak.
  3. Tillsätt saffran och fräs i ytterligare 3-4 minuter, häll i vinet och låt det koka i ca 5 minuter.
  4. Häll sedan i vattnet och grädden.
  5. Låt sjuda i 15-20 minuter, sila soppan i ett durkslag och smaksätt med salt och peppar.
  6. Spara räkorna till kroppkakorna.
  7. Kroppkakor
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt svalna.
  8. Pressa potatisen, salta och arbeta in ägg och vetemjöl till en smidig deg.
  9. Blanda ned räkor, ingefära och dill.
  10. Forma till en bulle med vald fyllning vid kokning.
  11. Sänk ned kroppkakorna i soppan, låt dem sjuda i ca 5-7 minuter.
  12. Servera soppan med lite finstrimlad salladslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept