Dopp i grytan med hemmagjord senap

Dopp i grytan med hemmagjord senap
Foto: TV4

Du behöver

Fläsklägg

  • 2 st rimmade fläsklägg
  • 1 st gul skalad lök, spackad med ca 10 nejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st morötter
  • Stor gryta till koket

Senapen

  • 1 påse ljusa senapsfrön (ca 35 g)
  • 0,5 dl senapspulver
  • 2 msk varmt vatten
  • 2 msk apelsinjuice (pressad från färska apelsiner)
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 msk fikonvinäger alt vit balsamvinäger
  • 1 msk timjan, plockad
  • en liten nypa salt

Salladen

  • 2 st ansjovisfiléer
  • 0,5 st rödlök, finhackad
  • 0,5 dl slantade cornichonger
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • Hårt bröd
  • smör

Gör så här

  1. Läggen
    Lägg fläskläggen i grytan och täck med vatten, låt koka upp, sjud på svag värme, skumma av och tillsätt kryddor, lök och morot.
  2. Koka i ca 2 timmar eller tills köttet släpper ifrån benet.
  3. Senapen
    Lägg fröna i en skål och blanda med det varma vattnet och apelsinjuicen.
  4. Tillsätt vinäger, sirap, senapspulver timjan och salt.
  5. Mixa allt och låt sedan stå över natten.
  6. Salladen
    Hacka ner ansjovis, gurka, lök och dill.
  7. Plocka köttet från läggen i grova bitar och blanda med den hackade ansjovisen, löken, gurkan, dillen och 0.5 dl senap.
  8. Riv lite citronskal och blanda ned.
  9. Servera salladen med fläsklägg i ansjovisburkarna med hårt bröd doppat i buljongen från läggen och med kärnat smör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept