Kryddigt dadelbröd

Kryddigt dadelbröd
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kryddigt dadelbröd

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

18 ingredienser

Kryddigt dadelbröd med vispad getost och hjortronmylta.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

Dadelbröd

  • 300 g dadlar, cirka 20 st
  • 1 dl vatten
  • 1 dl whisky (eller konjak)
  • 250 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk malen anis (eller 1/2 msk hel som du maler)
  • 0,5 msk ingefära
  • 2 msk malen kanel

Vispad getost

  • 200 g chèvreost
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde

Hjortron mylta

  • 150 g frysta hjortron
  • 150 g hjortronmylta (hjortronsylt)
  • 1 msk rosmarin, plockad
  • 1 msk citronsaft

Gör så här

Dadelbröd

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med vattnet och whiskeyn/konjaken till en slät massa.
  3. Vispa smör, farinsocker och kryddorna, vispa ner äggen ett i taget.
  4. Vänd ner mjölet, bakpulvret och dadelmassan och vispa ihop till en smet.
  5. Smöra en form, t ex sockerkaksform eller vanlig brödform.
  6. Häll i smeten och sätt in alltihop i ugnen på nedersta falsen. Baka i ca 50 minuter.

Vispad getost

  1. Ta bort skalet på osten och smält den sedan med mjölken och grädden.
  2. Den får inte koka, bara smälta lite försiktigt.
  3. Låt den svalna och vispa sedan upp den med elvispen, det blir som en fluffig mjukost.

Hjortronmylta

  1. Ta hälften frysta hjortron och hälften hjortronmylta (hjortronsylt) och blanda ned i en skål.
  2. Smaksätt med lite finhackad rosmarin och citronjuice.
  3. Bre ut getosten på dadelbrödet och lägg på hjortronen.