Risotto med ostronskivling och kronärtskocka

Risotto med ostronskivling och kronärtskocka
Foto: TV4

Risotto som är så gott! En perfekt hösträtt.

Mise en Place
Alla ingredienserna skalade
Tärna rotselleri och palsternacka
Alla övriga ingredienser framtagna och uppmätta
1 vid gryta till risotton
1 rejäl stekpanna till svampen
4 djupa tallrikar

29 oktober 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 st skalade schalottenlökar
  • 1 st skalad palsternacka
  • 0,25 dels skalad rotselleri
  • 2 dl avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl hett vatten
  • 2 nypor flingsalt
  • rejält med svartpeppar från kvarn
  • salt och peppar
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 msk smör
  • 300 g ostronskivling
  • 2 st skalade vitlöksklyftor
  • 1 burk kronärtskocksbottnar
  • 30 g bladpersilja, ca 1 ask

Gör så här

  1. Skär löken tunt. Skär även palsternackan och rotsellerin i tärningar. Svetta på allt i lite smör och olja. Ta i riset och låt det fräsa med ett par minuter. Häll på vinet och låt det reducera ner, ta i 3 dl av vattnet. Tillsätt saltet och svartpepparn. Sätt på lock, när vätskan kokat ner, häll på ytterligare 3 dl. Kraftig värme i början så att man drar igång riset.
  2. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter.
  3. Smaka på riset, det ska fortfarande ha en liten kärna. Rör ner osten och en kula smör.
  4. Riv svampen och krossa vitlökarna med en kniv. Bryn svamp och vitlök i lite smör och olja. Dela kronärtskockorna i klyftor och låt de få bryna med ett par minuter i slutet. Avsluta med att strö över persiljan. Salta och peppra. Lägg upp risotton i skålar, toppa med svampen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept