Rökt makrill med ugnsbakade rotfrukter

4

Du behöver

  • 4 st makrillar
  • Rotfrukter:
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 0,25 st selleri
  • 1 st vitlök
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar

Rostad vitlökssås:

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st äggulor
  • 1 msk dragon
  • 0,5 ask sardeller
  • 5 dl matolja
  • 1,5 dl lättcrème fraîche
  • salt och peppar
  • 1 ask ruccolasallad (eller vanlig huvudsallad)

Gör så här

  1. Rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna, sellerin och palsternackorna, skär ner i stavar. Lägg dem i en ugnsfast form. Halvera vitlöken och lägg bland rotfrukterna. Ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka i ugn i ca 25 minuter. Låt dem svalna.
  2. Rostad vitlökssås: Stek vitlöksklyftorna i en kastrull med lite matolja i. Låt de bli riktigt bruna.
  3. Låt de rinna av och svalna på papper. Mixa gulorna, vitlökarna, dragonen och sardellerna i en matberedare. Mata med oljan, som en majonnäs.
  4. Mixa till sist ner crème fraîchen. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Servering: Blanda rotfrukterna och salladen i en skål med lite av såsen. Lägg upp på tallrikar med makrillen. Servera såsen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept