Petit choux

40 min
Petit choux
Foto: TV4

Grundreceptet till petit choux som Tina använder. En fransk bakelse med njutbar variation! Receptet räcker till cirka 6-8 personer.

13 december 2011
Visa mer
40 min

Du behöver

Grundrecept petit choux

  • 2 dl kallt vatten
  • 4 tsk florsocker
  • 75 g smör
  • 2 dl mjöl
  • 3 st ägg
  • en nypa salt

Citronkräm

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl lemoncurd (finns att köpa på burk)

Ostkräm

  • 1 dl crème fraiche
  • 50 g mögelost

Petit choux, friterade

  • 2 dl matolja, till fritering
  • Kanel och florsocker till pudring

Gör så här

  1. Petit choux
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten, florsocker och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.
  3. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.

  4. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.

  5. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
  6. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.
  8. Låt dem svalna på galler.

  9. Citronkräm
    Vispa creme fraichen tills den blir fast.
  10. Blanda ner curden.
  11. Lägg i spritspåse.
  12. Tryck in smeten i botten på petit-chouern med en smal spetsig tyll, fyll försiktigt.
  13. Ostkräm
    Vispa crème fraichen fast och vispa ner osten tills en slät konsistens.
  14. Ett tips är att använda en gaffel för att mosa osten.
  15. Lägg i spritspåse.
  16. Tryck in smeten i botten med en smal spetsig tyll och fyll försiktigt.
  17. Friterade petit choux
    Spritsa ner degen i varm olja, låt dem puffa upp och bli gyllenbruna.
  18. Lägg upp på papper och pudra över florsocker och kanel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept