Ljummen äpplekompott med sultanrussin, ingefära och vanilj

Ljummen äpplekompott med sultanrussin, ingefära och vanilj
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Ljummen äpplekompott med sultanrussin, ingefära och vanilj

9 ingredienser

Detta gåt snabbt att göra och blir fantastiskt gott.

Mise en place:
Smakskedar i en skål med vatten
Stor vid kastrull till äpplena
Rivjärn
4 låga glas, skedar
Krossade mandelbiskvier alt skorpor

Ingredienser

  • 4 svenska äpplen (t ex Ingrid Marie, Katja, Cox Orange. Om inte svenska ska de vara skalade)
  • 0,5 citron, saft från
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 0,5 dl sultanrussin
  • färsk ingefära, skalad (ca 3 cm stor bit)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mandelbiskvi, lätt krossade (eller Italienska skorpor)

Gör så här

  1. Koka upp vatten, citron, honung, vaniljstång och russin. Skär äpplena i tärningar, lägg ner i lagen och sätt på lock. Låt koka på medelvärme. Riv ingefäran och krama ur saften, smaksätt äpplekompotten med saften.
  2. Lägg upp i glas, Häll ca 1½ msk iskall grädde över och strö över biskvierna alt skorporna.