Kantarell- och köttfärspaj

Kantarell- och köttfärspaj
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kantarell- och köttfärspaj

15 ingredienser

50 m

Enkel paj med kantareller och köttfärs. Pajen är enkel att laga och pajdegen behöver inte förgräddas. Recept från kokboken Tina- hur du enkelt lagar min godaste mat.

När du har gjort just den här pajen några gånger kan du börja variera dig. Behåll mängden köttfärs, täcket och pajdegen. Uteslut svampen och krydda med spiskummin, paprika och oregano. Vips så har du gjort en tacopaj!

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 2 gula lökar (eller 2 stora schalottenlökar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g kantareller
  • olja, till stekning
  • 800 g blandfärs
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn (eller vitpeppar)

Täcke

  • 5 dl crème fraîche
  • 4 msk majonnäs
  • 4 dl cheddarost, riven (gärna lagrad cheddarost)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen för hand. Kavla ut degen och klä en pajform med den.
  3. Skala och skiva löken tunt. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med en kökskniv. Rensa kantarellerna.
  4. Häll lite olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och svamp tills det får lite färg. Putta upp röran mot pannans kant och bryn köttfärsen. Blanda den med svamp- och lökblandningen.
  5. Salta och peppra och fyll pajskalet med köttfärsröran.
  6. Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål.
  7. Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten. Grädda pajen i ugnen i 20–30 minuter.
  8. Servera med en fräsch grönsallad.