Helgrillad lax på björkträ med ärtguacamole

6 - 8
Helgrillad lax på björkträ med ärtguacamole
Foto: Charlie Drevstam
Från Tina

Grilla lax på björkträ. Blötlägg träbiten först så kan den ligga direkt på glöden och sedan fungera som tallrik vid serverin. Recept från kokboken Tina - hur du enkelt lagar min godaste mat.

"En rätt som blir jättegod om du har ett bra trästycke att lägga laxen på, som till exempel björk. Dessutom är det ett trevligt sätt att servera på. Jag brukar ställa fram hela vedträt på en bricka så att gästerna får karva därifrån. Servera gärna med caesarsallad"

16 april 2013
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
6 - 8

Du behöver

  • 800 - 1 kg färsk laxfilé med skinn

Teriyakimarinad

  • 1 dl teriyakisås
  • 2 msk grön currypasta
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Ärtguacamole

  • 2 avokado
  • 5 dl gröna ärtor
  • 1 msk gräddfil
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt, knappt
  • 5 stänk grön tabasco

Gör så här

  1. Börja med att lägga ett björkträ i blöt i 1 dygn – detta är viktigt – annars tar det fyr i träet!
  2. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  3. Skär laxen i en bit som passar vedträet – låt skinnet vara kvar. Lägg laxen på vedträet med skinnsidan ner och pensla på rikligt med marinad.
  4. Lägg sedan hela vedklabben med laxen mitt över glöden och lägg på locket.

  5. Eftersom det är röken som ger den goda smaken ska du försöka ha is i magen och inte lyfta på locket. Lyft efter 15 minuter, om laxen är färdig i sidorna kan du ta upp den – då är den fortfarande lite rå i mitten. Om du vill ha den mer genomstekt väntar du i 5 minuter till. Kärntemperaturen ska vara 45–48 grader.
  6. Servera laxen direkt på vedklabben med ärtguacamole och kokt färskpotatis till.
  7. Ärtguacamole
    Dela och kärna ur avokadon. Mixa eller mosa ärter, avokado, gräddfil och olivolja grovt. Riv ner vitlöken och rör om. Smaka av med salt och tabasco.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept