Vitello tonnato

Vitello tonnato
Foto: TV4
4

Du behöver

Kalvkött

  • ca 800 g kalvkotlett med ben i bit
  • 2 palsternackor
  • 0,25 rotselleri
  • 1 kålrabbi
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 påse bladspenat
  • 1 citron, saften av
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 3 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • olivolja
  • salt och peppar

Tonnatosås

  • 200 g tonfisk på burk i olja
  • 4-6 sardeller
  • 2 ägg (kokta i 2 minuter)
  • 2 msk citronjuice+ 0,5 msk rivet skal
  • 2 msk kapris +1 msk spad
  • 0,5 dl olivolja
  • svartpeppar ur kvarn

Gör så här

  1. Kalvkött
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryn kotletten i en stekpanna med smör och olivolja, 2-3 minuter på var sida. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.
  4. Skala och skär ner grönsakerna i lagom stora bitar, skölj spenaten och lägg upp i durkslag.
  5. Bräsera grönsakerna med citron, kryddor och vatten i en kastrull under lock tills de är mjuka, häll av vätskan och vänd i spenaten och smaksätt med hackad schalottenlök, salt och peppar.
  6. Låt kalvköttet vila ett par minuter innan det skivas upp i tunna skivor, lägg upp på ett fat och ringla såsen runt köttet och grönsakerna.
  7. Tonnatosås
    Mixa alla ingredienser utom olivoljan tills det är jämnt blandat, häll sedan i olivoljan i en tunn stråle under ständig mixning tills såsen tjocknar och blir slät. Smaksätt med svartpeppar och eventuellt lite extra citronsaft..
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept