1 tsk thailändsk räkpasta (finns i välsorterade affärer)
Gör så här
Thaidressing
Finhacka chilin och salladslöken.
Blanda samman vinäger, olja, limejuice, sesamfrö, fisksås och flytande honung i en skål. Smaka av dressingen med lite räkpasta. Den skall vara syrlig och fräsch med en liten gnutta sötma.
Rör ner den hackade löken och chilin.
Grillspett
Skala vitlök och schalottenlök, skiva tunt. Skiva även citrongräs. Fräs på lök och citrongräs tillsammans med curry i lite matolja.
Tillsätt socker, jordnötter och låt alltsammans fräsa ett par minuter till, häll på kokosmjölken. Låt det hela koka upp.
Låt det sjuda i ca 5 min, mixa det sedan med en stavmixer till en slät sås. Häll upp såsen i en skål.
Skär ner fläskbogen i lagom stora bitar, salta och peppra.
Trä upp köttbitarna på blötlagda grillspett, och lägg ner spetten i sataysåsen för att marineras.
Lyft upp och torka av spetten lätt, lägg dem på grillen och grilla i 5-7 minuter. Vänd spetten då och då och grilla dem försiktigt så att såsen inte bränner vid, pensla gärna med lite extra marinad under tiden.
Dela tomaterna i grova bitar, lägg upp på ett fat och ringla dressing över. Servera satayspetten med extra sataysås och tomatsallad.