Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär

Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär

20 ingredienser

Marängrulltårta med krispigt puffat ris, fylld med kagekräm och färska jordgubbar, hallon och björnbär marinerade i rom och mynta. Recept från Tina - hur du enkelt lagar min godaste mat.

"Jag är barnsligt förtjust i Budapestlängd, och här är resultatet av min barnslighet. Jag säger »kagekräm« för jag är ju skåning. Du kan också göra kakan med citroncurd eller bara med vanlig vispad grädde."

Ingredienser

portioner

maräng

  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl rispuffar
  • smör, smält, till pensling
  • 2 dl riven kokos

Kagekräm

  • 10 äggulor
  • 5 msk majsstärkelse
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl kaffegrädde
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 knippe färsk mynta

Mojitobär

  • 2 l jordgubbar, rensade och halverade
  • 125 g hallon
  • 125 g björnbär
  • 100 g röda vinbär
  • 1 limefrukt, saft och rivet skal
  • mörk rom (efter smak)
  • 1 knippe färsk mynta

Till garnering

  • blandade bär
  • mynta

Gör så här

Maräng

  1. Värm ugnen till 130 grader.
  2. Vispa äggvitor och socker pösigt. Vänd ner rispuffarna.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på plåten och pensla det med smör. Fördela marängen på plåten och strö över rikligt med kokosflingor. Baka i ugnen i cirka 45 minuter.
  4. Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.

Mojitobär

  1. Blanda bären i en skål med limesaft och rom, hackad mynta och rivet limeskal. Låt marinera i 10–15 minuter.

Kagekräm

  1. Rör samman äggulor, maizena och 1 dl mjölk i en skål. Koka upp resten av mjölken med kaffegrädden, sockret och myntan. Häll den varma myntalagen över äggvispet och blanda runt med en visp.
  2. Koka försiktigt upp krämen i en kastrull under ständig vispning tills den tjocknar och blir slät. Ta kastrullen från värmen. Häll upp krämen i en ny skål och kyl ner den i ett isvattenbad eller i kylen. Tillsätt eventuellt lite vispad grädde om du vill ha en luftigare kräm vid servering.
  3. Bred ett tjockt lager kräm på den mjuka marängbotten. Lägg mojitobären över. Rulla försiktigt ihop marängen till en rulle och garnera med fler bär och myntablad.