Kryddig lammgryta med ugali

1,5 h
4
Kryddig lammgryta med ugali
Foto: TV4

Lammgryta med saffran, lök, russin, mandlar, tomater och kardemumma. Serveras med ugali.

12 juni 2014
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Lammgryta

  • ca 800 g urbenad lammbog
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 små auberginer
  • 1 hel vitlök
  • 2 gula lökar
  • 1 pkt saffranpistill ( ca 1 gr )
  • 1 msk kryddnejlika
  • 1 msk hel kardemumma
  • 0,5 msk hel svartpeppar
  • 1 dl gula russin
  • 2 dl rostade hela mandlar
  • 2 burkar hela tomater
  • 3-4 färska tomater
  • vatten så det täcker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rörsocker
  • salt och peppar

Ugali

  • 9 dl vatten
  • 5 dl vitt finkornigt majsmjöl

Gör så här

  1. Lammgryta
    Skär ner lammbogen i grytbitar. Krossa vitlöksklyftorna och skär ner auberginen i klyftor.
  2. Finhacka eller riv löken. Mortla kryddorna så att smakerna kommer fram.
  3. Fräs vitlök, lök och kryddorna i olivoljan i en tjockbottnad emaljerad gryta.
  4. Skär ner tomaterna i grova tärningar, häll på de krossade och de färska tomaterna och låt det hela koka upp.
  5. Lägg i köttet och auberginen, låt sjuda i ca 1 timme tills köttet trillar sönder.
  6. Innan servering, rör ner de rostade mandlarna och sultanrussinen i grytan, smaksätt med citronsaft och en nypa socker.
  7. Ugali
    Låt vattnet koka upp.
  8. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjock som gröt.
  9. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast.
  10. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en sked
  11. Servera ugalin med lammgrytan och ät med fingrarna som sig bör...
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept