Tarte Tatin med tomat

Tarte Tatin med tomat
Foto: TV4

Frasig och god tomat- och lökpaj med hemgjord "blixtsmördeg", lite snabbare än vanlig smördeg, lite enklare. Pajen bakas upp och ner i en ugnsfast stekpanna.

Smördegen i receptet räcker till två pajer, eftersom smördeg är svårt att göra i små mängder.

28 augusti 2014
Visa mer
1 h

Du behöver

Blixtsmördeg (kallas även amerikansk smördeg)

  • 500 g vetemjöl
  • 500 g kallt smör
  • 1 äggula
  • 1 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 citron, rivet skal av

Fyllning

  • 6-8 köttiga plommontomater (tex Oscar)
  • 4 schalottenlökar, skivade
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2-3 klyftor vitlök
  • smör och olja

Gör så här

  1. Smördeg
    Blanda vetemjöl, salt och smör så det går ihop. Tillsätt vatten, äggula och citron. Arbeta ihop degen igen.
  2. Vira in degen i plastfilm och låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 stycken 3-slag, upprepa denna process i 2-3 gånger och låt degen vila i kylen mellan kavlingarna. Nu är den färdig att användas.
  3. Fyllning
    Fräs lök och vitlök i lite smör och olivolja, när de börjar bli mjuka tillsätt socker och vinäger.
  4. Dela tomaterna, lägg dem i pannan, reducera vätskan som blir. Lägg upp tomat- och lökfräset i en ugnsfast form.
  5. Kavla ut degen, ca 5 mm tjock. Lägg degen ovanpå tomaterna. Skär runt degen och vik upp kanterna så att vätska kan pysa ut, skåra degen på några ställen.
  6. Baka på 225 grader i ca 30 min, den ska resa sig lite. Vänd upp på ett fat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept