Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé

Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé
Foto: TV4

Du behöver

Shabu-Shabu

  • 1 l vatten
  • 3 stänger citrongräs
  • 4-5 tunna skivor citron
  • 3-4 limeblad(kan uteslutas)
  • 1 dl mirin
  • 0,5 dl risvinäger
  • 2 msk japansk soya
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk salt

Tillbehör

  • 200 g oxfilé (gärna Waguy om du hittar) skuren i tunna skivor
  • 200 g färsk pilgrimsmussla, skuren i tunna skivor
  • 200 g blandade grönsaker som morot, bok choi, vit rättika, skurna i bitar

Grön örtdip

  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 kruka dragon
  • 2 krukor mynta
  • 1 kruka citronmeliss
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 lime, saft och finrivet skal
  • 0,25 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2-3 stänk grön tabasco

Gör så här

  1. Shabu-Shabu
    Koka upp vatten i en kastrull, krossa citrongräset med knivskaftet och lägg i vattnet tillsammans med övriga ingredienser . Låt sjuda 5-10 minuter , sätt åt sidan och låt smakerna dra ut övertäckt med lock i ca 30 minuter.
  2. Hetta upp vid servering i grytan vid bordet och doppa kött och fisk i buljongen tillsammans med grönsaker och servera med grön örtdip, och om man vill den kryddstarka buljongen att dricka till ur en liten kopp.
  3. Grön örtdip
    Gör såsen genom att mixa alla ingredienser utom olivoljan med stavmixer till en slät grön sås. Häll i oljan droppvis tills såsen tjocknar och smaka av med salt och tabasco.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept