Vaniljkokt rabarber med mammas mjukglass

Vaniljkokt rabarber med mammas mjukglass
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Vaniljkokt rabarber med mammas mjukglass

8 ingredienser

Vaniljkokt rabarber med mjukglass på vanlig vaniljglass som du blandar upp med vispgrädde. Recept från boken Tina - så lagar du enkelt min godaste mat.

"Lägg det här receptet på minnet! Det är viktigt att skära rabarbern tunt, så att lagen kan tränga in i varje liten vrå och göra rabarbern krispig och god."

Ingredienser

portioner
  • 6 stjälkar rabarber

Vaniljlag

  • 4 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vitt vin
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 vaniljstång, skårad på längden

Mammas mjukglass

  • 0,5 l gammaldags vaniljglass
  • 1 dl grädde, vispad

Gör så här

  1. Ansa, skölj och skär rabarbern på sniskan så tunt som möjligt. Bara om det är sensommarrabarber behöver du skala den.
  2. Koka upp vatten, socker, vin, citronsaft, citronskal och vaniljstång i en kastrull, låt sjuda i 3–5 minuter. Smaksätt eventuellt lagen med mer socker om rabarbern är väldigt sur.
  3. Häll lagen över rabarbern och låt svalna övertäckt så att rabarbern blir mjuk. Vispa ihop glassen och den vispade grädden och servera direkt till rabarbern.