Nötbröd från Klövsjö Stenugnsbageri

Surdegsbröd med rostade hasselnötter i. Receptet kommer från Klövsjö Stenugnsbageri.

Baktips

  • Det går att jäsa dessa över natten i kylen både som limpor och kuvertbröd och grädda på morgonen. Frys in brödet som deg och ta fram på kvällen och ställ i kyl. Grädda på morgonen. Degen går att använda till flera olika sorters bröd, ta bort nötterna och tillsätt frön eller frukt.
  • Rosta nötterna i ugnen för en ännu godare och fylligare smak. Blötlägg sedan nötterna så blir brödet saftigare och nötterna godare och hälsosammare. Bitterämnen försvinner.
8 december 2014
Visa mer

Du behöver

Surdegstart

  • 50 g ekologiskt rågmjöl
  • ljummet vatten
  • ev honung

Bröd

  • 6 dl svalt vatten
  • 1 msk olja
  • 125 g rågmjöl
  • 600-750 g vetemjöl
  • 125 g blandade nötter
  • 50 g surdeg, väl jäsande
  • 20 g salt
  • 15 g råsocker eller honung
  • 20 g jäst

Topping

  • pumpakärnor
  • flingsalt

Gör så här

  1. Surdegsstart
    Blanda mjölet med ljummet vatten tills det blir krämigt och lite fluffigt. Vattenmängden varierar beroende på olika mjöltyper. Söta med honung om du vill.
  2. Ställ på varmt ställe, 26-30 grader. Mata på lite varmt vatten och rågmjöl varje dag, ca 1 msk i 3-5 dagar tills det bubblar.
  3. Förvara i rumstemperatur eller kylskåp, vid rumstemperatur slå bort hälften och mata med mjöl och vatten varje dag. Har du den i kylen mata en gång per vecka.
  4. Blanda alla ingredienserna utom nötterna. Kör dessa ingredienser ca 2-3 min i maskin eller blanda för hand i 7-8 min, låt stå 30 min i bunken och kör sedan 8-10 min, låt stå några minuter tillsätt sedan nötterna tills det är blandat. Degen ska vara fluffig och elastisk, inte hård och kompakt, justera med lite vatten om degen är för hård. OBS! Det tar oftast längre tid än man tror, det svårt att överbearbeta degen.
  5. Låt degen jäsa i bunken eller i en plastlåda i 30-40 min, tryck ihop degen några gånger under tiden den jäser.
  6. Gör ett enda stort bröd eller dela degen i 2-3 delar och gör runda bullar som får ligga i ca 20-30 min. Platta ut bullarna och rulla sedan ut till limpor. Spraya på lite vatten och rulla brödet i pumpakärnor och salt, jäs gärna i korg tills det är nästan dubbelt så stort. Det är färdigjäst när degen fjädrar tillbaka vid ett lätt tryck med fingret, den ska kännas spänstig och väljäsande.
  7. Grädda brödet i ugnen på 200-250 grader, starta gärna på en hög temperatur och vrid ner ugnen efter 5-10 min. Grädda till 96-98 grader eller att det låter lite ihåligt när man knackar det i botten.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept