Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås

1 h
4 - 6
halstrad gös
Foto: tv4

Halstrad gös serveras med smörstekta kantareller, bakad potatis med spenat och vitlök samt en champagnesås.

12 maj 2014
Visa mer
1 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 fjällad och urtagen gös á 2,5 kg
  • 6 stora bakpotatisar
  • 3 dl grädde
  • 200 g färsk spenat
  • 300 g gula kantareller
  • 3 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl Champagnevinäger
  • 0,5 flaska torr champagne
  • 400 g osaltat smör
  • 1 knippe backtimjan
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe gräslök
  • 3 dl hönsbuljong

Gör så här

  1. Bakad potatis
    Baka potatisarna helt klara i ugn på 175 grader. Detta tar ca 1 timma. Skrapa ur potatisen med en sked och mosa den grovt med en gaffel. Blanda i ihopkokt grädde, hackad stekt lök, vitlök och spenat. Smaka av med salt.
  2. Halstrad gös
    Fjälla och filéa gösen och dela upp den i bitar. Skär små snitt i skinnet. Stek dem på skinnsidan så att skinnet blir knaprigt i ytterkanterna. Vänd dem snabbt till sidan utan skinn.
  3. Champagnesmörsås
    Koka ihop vinäger, buljong, timjan och lagerblad till hälften. Sila av och koka upp igen. Vispa i tärningar av smöret tills du får en lagom tjocklek på smörsåsen. Spetsa såsen strax innan servering med en skvätt kall champagne och en näve finskuren gräslök
  4. Kantareller
    Stek kantareller och lök i smör vänd i spenatblad på slutet. Salta.
  5. Servering
    Arrangera fisken ovanpå ragun av svamp, lök och spenat. Skeda upp blandningen med den bakade potatisen. Häll såsen runt om och servera omgående.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept