Äppelpannkaka med passionsfruktsgrädde

Äppelpannkaka med passionsfruktsgrädde
Foto: TV4
Anders Dalbom
Anders Dalbom

Äppelpannkaka med passionsfruktsgrädde

18 ingredienser

40 min

Smarrig äppelpannkaka med mandelmjöl. Serveras med vispade grädde smaksatt med passionsfrukt.

Ingredienser

portioner

Äppelpannkaka

  • 4 äpple med syrlig karaktär
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk citron, skalet, rivet
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 60 g mörk choklad, grovhackad
  • mandelmassa (efter smak)

Passionfruktsgrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 3 passionsfrukter

Sockerrostade mandlar

  • 100 g sötmandel
  • 50 g strösocker
  • vatten

Gör så här

Äppelpannkaka

  1. Smöra 4 ugnsfasta portionsskålar. Skala och tärna äpplena. Stek äppelbitarna i smöret tillsammans med 1 msk socker.
  2. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, strösocker, och rivet citronskal. Häll i grädden och rör till en slät smet. Tillsätt äggen och blanda väl.
  3. Häll smeten i formarna. Fördela äpple, choklad och mandelmassa i formarna.Baka av i 175-gradig ugn i 25 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Passionsfruktsgrädde

  1. Vispa grädden tillsammans med socker. Dela passionsfrukterna och sila bort kärnorna. Spara kärnor och juice. Smaksätt grädden med passionsfruktsjuicen.

Sockerrostade mandlar

  1. Rosta mandeln i en stekpanna. När mandlarna fått fin yta, tillsätt lite vatten och sen socker. Låt vattnet försvinna, mandeln bli glansig och sedan kommer sockerkristallerna fram igen. Bred ut på en tallrik och låt svalna.