Fisherman tacos på grillad lax

Grilla lax
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Fisherman tacos på grillad lax

16 ingredienser

40 min

Tacos med grillad lax, mangosalsa och andra goda tillbehör. Recept från boken Till sommaren - mat för många

Läs mer om boken

Till sommaren - mat för många

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxsida med skinn
  • salt
  • svartpeppar

marinad

  • 5 lagerblad
  • 0,5 dl neutral olja (t ex majsolja)
  • 1 limefrukt, skal och saft (gärna ekologisk)
  • 1 dl koriander, hackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 3 krm cayennepeppar

Mangosalsa

  • 250 g fryst mango, och tinad
  • 1,5 tomat
  • ca 0,5 chilifrukt, urkärnad
  • 0,5 dl koriander, hackad
  • 1,5 msk limejuice
  • 1 limefrukt, skalet

Gör så här

  1. Smula eller mortla lagerbladen till marinaden fint. Blanda dem med resten av ingredienserna i en liten bunke.
  2. Lägg laxen i en liten form, massera in marinaden på laxens ovansida. Täck över med plastfolie och låt vila i kylskåp i högst 20 minuter.
  3. Gör mangosalsan under tiden. Lägg den tärnade mangon i en skål.
  4. Kärna ur tomaterna med en sked och strimla resten fint.
  5. Strimla även chilin.
  6. Rör ner alltsammans i skålen tillsammans med koriander samt limesaft och skal.
  7. Krydda med salt och svartpeppar.
  8. Krydda laxen med salt och svartpeppar och grilla den med skinnsidan neråt över het glöd i 7–9 minuter, eller tills köttet är genomlagat och flikar sig när du petar i det med en gaffel.
  9. Servera laxen i tacoskal med mangosalsa, skivad rödlök och koriander samt limeklyftor vid sidan av.