Thoras tårtbuffé

Från Nyhetsmorgon

En botten - massor av olika fyllningar. Här får du tips på tre sorters curder, en ljuvlig blåbärsmousse och en härligt fluffig vaniljkräm.

10 juli 2016
Visa mer

Du behöver

Thoras ljusa botten

  • 675 g mjöl
  • 1,25 tsk salt
  • 2 msk bakpulver
  • 450 g smör, rumstempererat
  • 900 g socker
  • 8 ägg
  • 450 ml mjölk

Passionscurd

  • 6 passionsfrukter
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk maizena
  • 2 äggulor
  • 1 ägg

Citroncurd

  • 4 ägg
  • 6 äggulor
  • 2,25 dl socker
  • 225 ml citronsaft
  • 1 msk citronzest
  • 6 msk smör
  • 1 nypa salt

Havtornscurd

  • 95 g havtornssaft/puré
  • 4 stora äggulor
  • 100 g socker
  • 60 g smör

Blåbärsmousse

  • 2,25 dl blåbär
  • 1,1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,25 dl crème fraiche
  • 2,25 dl färskost
  • 225 ml vispgrädde, kyld

Vaniljkräm

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl grädde, vispad

Dekoration

  • citronskivor
  • olika typer av bär (björnbär, vinbär, hallon, blåbär, jordgubbar)
  • ätbara blommor
  • örter (mynta, citronmeliss)
  • macarons
  • minimaränger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två djupa långpannor och täck bottnarna med bakplåtspapper.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Ställ åt sidan. Knäck äggen i en skål, ställ åt sidan.
  3. I en bunke, vispa socker och smör poröst och fluffigt tills vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa varje ägg i ca 1 min. Var noga med att skrapa sidorna i bunken så att äggen inkorporeras ordentligt.
  4. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt 1/3 av mjölet. Tillsätt 1/3 av mjölken. Upprepa tills att allt mjöl och all mjölk blandats i.
  5. Fördela smeten i de två plåtarna och se till att ytan är plan och jämn. Grädda i ca 20 min eller tills att en tandpetare kommer ut ren.
  6. Låt botten kallna i plåten i ca 15 min innan du vänder ut den. Låt kallna helt. Stansa ut olika storlekar på tårtbotten samt med olika antal bottnar.
  7. Passionscurd
    Placera alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör kontinuerligt på låg värme tills att curden tjocknat. Sila av curden ner i en ren bunke, lägg plast på och låt stå i kylen över natten.
  8. Citroncurd
    Placera alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör kontinuerligt på låg värme tills att curden tjocknat. Sila av curden ner i en ren bunke, lägg plast på och låt stå i kylen över natten.
  9. Havtornscurd
    Placera alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör kontinuerligt på låg värme tills att curden tjocknat. Sila av curden ner i en ren bunke, lägg plast på och låt stå i kylen över natten.
  10. Blåbärsmousse
    I en mellanstor kastrull mosa blåbären med socker och salt. Låt sjuda på låg/medium värme. Rör sylten tills den tjocknat i ca 10 min. Häll över blåbärsmoset i en matberedare och mixa tills du får en slät kräm. Låt kallna helt.
  11. När blåbären kallnat tillsätt crème fraiche och färskost till matberedaren. Mixa.
  12. I en annan bunke vispa grädden till att mjuka toppar formas. Vänd ner grädden i blåbären. Häll i spritspåse och lägg i kylen över natten.
  13. Vaniljkräm
    Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. Låt kallna. Vänd ner vispad grädde innan de är dags att montera tårtan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept