Blondies lammgryte

Blondies lammgryte
Foto: TV4

Lammgryta är en perfekt introduktion till det indiska köket. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 februari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg lammkött i tre cm kuber
  • 8 st vitlöksklyftor, skalade
  • 50 g sötmandlar, skållade och skalade
  • 2 cm ingefära, skalad och hackad
  • 1 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 10 hela gröna kardemummakapslar
  • 6 st kryddnejlikor
  • 1 st kanelstång
  • 2 st gula lökar, finhackade
  • 1 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk röd chili peppar
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1,5 tsk salt efter smak
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm garam masala
  • ris

Gör så här

  1. Mixa vitlök, mandel och ingefära tillsammans med vatten i mixer eller matberedare till en slät puré.
  2. Värm oljan i en kastrull tills det sisslar när du släpper ned ett kryddfrö. Lägg i kardemumma, kryddnejlikor och kanel och fräs det några sek. Lägg i löken låten bli brun.
  3. Sänk värmen och sätt till köttet, purén, spiskummin, koriander, chili peppar, salt och 1-2 dl vatten, koka upp, sänk värmen koka under lock tills köttet är mört, och oljan skiljts sig från kryddorna, cirka 45 min, tillsätt lite mer vatten, lite i taget.
  4. Skumma bort så mycket olja som möjlig sätt till grädden, låt koka 4-5 min strö över garam masala och blanda. Servera med ett kryddigt ris.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept