Kolakrispig valnötspaj

Kolakrispig valnötspaj
Foto: Anna Kern

Med sitt oansenliga utseende är detta pajen som kan förvåna! Under det bruna täcket gömmer sig valnötter i en läcker kolasmet. /Therese Baarlack

Receptet räcker till ca 12 bitar.

30 april 2010
Visa mer

Du behöver

Pajbotten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 4,5 dl valnötter

Gör så här

  1. Pajbotten
    Blanda ihop ingredienserna, ju mindre du knådar degen desto bättre blir pajskalet.
  2. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Fyllning
    Vispa ägg, strösocker, farinsocker, honung, sirap och vaniljsocker till ett skum ca 5 minuter.
  5. Smält smöret och blanda försiktigt ner det i sockersmeten.
  6. Lägg nötterna i pajskalet och häll över sockersmeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 40 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksmaskiner från kända varumärken

Köksmaskiner från kända varumärken Se fler

Fler goda recept