Rabarberpaj i vackra glas

Rabarberpaj i vackra glas
Foto: Anna Kern

Du behöver

Rabarberkompott

  • 200 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Strössel

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker

Marängtopping

  • 0,5 st vaniljstång
  • 3,35 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 5 st äggvitor

Gör så här

  1. Rabarberkompott
    Finhacka rabarbern och lägg i en kastrull tillsammans med socker och potatismjöl.
  2. Låt koka på låg värme ca 5 minuter under försiktig omrörning.
  3. Strössel
    Smula ihop ingredienserna i en bunke med hjälp av fingertopparna.
  4. Det här blir ingen deg utan bara smulor!
  5. Rosta smulorna på en bakplåtspappersklädd plåt i mitten av ugnen på 175 grader ca 15 minuter.
  6. Marängtopping
    Dela den 1/2 vaniljstången på längden.
  7. Häll 3 dl socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa!
  8. Sätt kastrullen på spisen och koka upp.
  9. När vaniljsockerlagen är 110 grader börjar du vispa äggvitor och 1/3 dl socker till maräng i en bunke.
  10. När vaniljsockerlagen är 122 grader, häll sockerlagen i en tunn och jämn stråle över marängen och fortsätt vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30 grader.
  11. Vid servering
    Häll rabarberfyllningen i glasen upp till 3/4.
  12. Strö över smulorna.
  13. Spritsa eller klicka marängen ovanpå.
  14. Om du önskar kan du bränna av ytan med en gasbrännare.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept