Rabarberpaj i vackra glas

Rabarberpaj i vackra glas
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Rabarberpaj i vackra glas

Av: Therese Baalack

Från: Tårtor och bakelser från En Liten Smula

11 ingredienser

En pysslig efterrätt som kräver noggrannhet och lite tålamod. Passa på att använda alla udda och vackra glas du har. /Therese Baarlack

Ingredienser

rabarberkompott

  • 200 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

strössel

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker

Marängtopping

  • 0,5 vaniljstång
  • 3,35 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 5 äggvitor

Gör så här

Rabarberkompott

  1. Finhacka rabarbern och lägg i en kastrull
  2. tillsammans med socker och potatismjöl.
  3. Låt koka på låg värme ca 5 minuter under försiktig omrörning.

Strössel

  1. Smula ihop ingredienserna i en bunke med hjälp av fingertopparna.
  2. Det här blir ingen deg utan bara smulor!
  3. Rosta smulorna på en bakplåtspappersklädd plåt i mitten av ugnen på 175 grader ca 15 minuter.

Marängtopping

  1. Dela den 1/2 vaniljstången på längden.
  2. Häll 3 dl socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa!
  3. Sätt kastrullen på spisen och koka upp.
  4. När vaniljsockerlagen är 110 grader börjar du vispa äggvitor och 1/3 dl socker till maräng i en bunke.
  5. När vaniljsockerlagen är 122 grader, häll sockerlagen i en tunn och jämn stråle över marängen och fortsätt vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30 grader.

Vid servering

  1. Häll rabarberfyllningen i glasen upp till 3/4.
  2. Strö över smulorna.
  3. Spritsa eller klicka marängen ovanpå.
  4. Om du önskar kan du bränna av ytan med en gasbrännare.