Smulmarängpaj

35 min
Smulmarängpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Överraska någon du tycker om och bjud på smulmarängpaj med rabarber och jordgubbar.

27 juni 2011
Visa mer
35 min

Du behöver

Fyllning:

  • 200 g jordgubbar, färska eller frysta
  • 100 g rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Smuldeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker

Marängtopping:

  • 550 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 75 g vatten
  • 100 g hallonpuré
  • 300 g äggvitor
  • 50 g socker

Gör så här

  1. Finhacka rabarbern och tina bären om de är frysta.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
  3. Lägg alla ingredienserna i en bunke. Smula ihop det med fingrarna. Det här blir ingen deg utan bara smulor! Vill du använda det som en pajdeg kan du bara trycka ihop smulorna lite så de bildar ett täcke.
  4. Slå bärfyllningen i ugnsfasta glas eller formar. Strö smuldegen ovanpå och ställ in ugnsfasta glas eller formar i mitten av ugnen i 15 minuter. Förbered marängen under tiden.
  5. Häll socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa! Sätt kastrullen på spisen och koka till 122 grader. (här måste du använda en termometer)
  6. Då sockerlagen i kastrullen är 110 grader så börjar du vispa äggvita, socker och citronsaft till en maräng i en bunke. Vispa på mellanhastighet och fortsätt att vispa även då du hällt över den 122 grader varma sockerlagen, vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30 grader.
  7. Fyll marängen i en spritspåse eller klicka den på pajerna. Om du önskar så kan du bränna av ytan med en gasbrännare.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept