Amore bland törnen

Amore bland törnen
Foto: TV4

Amore bland törnen

Av: Therese Allvar

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1h

Mandelglass med nyponsås och rostade mandelflarn.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tidsåtgång ca 1 h + frystid (minst 6 h).

Dryck: Asti Martini, artnr. 7706.

Ingredienser

portioner

Glassen

  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sötmandel, skållad och rostad
  • 3 msk vatten

Såsen

  • 100 g nypon, blötlagda och torkade
  • 1,5 l vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk citron, pressad

Övrigt

  • 1 dl mandelspån

Gör så här

Glassen

  1. Smält 1 dl socker i liten stekpanna på svag värme.
  2. Häll på vattnet försiktigt, tillsätt mandeln, rör runt, häll upp i ett tunt lager på ett bakplåtspapper.
  3. Låt svalna.
  4. Mixa därefter till pulver i matberedare.
  5. Separera äggulorna och vitorna. Vispa äggulor och ½ dl socker i vattenbad till en kräm, ställ in denna i kylskåpet.
  6. Vispa äggvitorna.
  7. Vispa grädden.
  8. Blanda mandelpulver, äggkräm och vispad grädde, vänd sist ned äggvitan.
  9. Frys i tunt lager, 2-3 cm, i en form.

Såsen

  1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull, låt koka upp och puttra 1 timme.
  2. Sila bort nyponen och ställ därefter såsen att svalna innan servering.

Servering

  1. Då desserten ska serveras, rosta mandelflarnen och strö dem över glassen och såsen.