Baconlindad oxfilé med potatisstrudel och körsbärssås

Baconlindad oxfilé med potatisstrudel och körsbärssås
Foto: TV4

Baconlindad oxfilé med potatisstrudel och körsbärssås

Av: Therese - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1h 30 min

Smakrik oxfilé i sällskap med potatisstrudel, vanilj-morotspuré, smörslungad spenat samt rödvinssås med inslag av körsbär. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck till maten
Château Pech-Latt (mustigt rödvin från Languedoc-Roussillon med inslag av mörka bär och choklad). Artnr 22339.

Ingredienser

portioner

Baconlindad oxfilé

  • 125 g bacon
  • 800 g oxfilé

Strudelpotatis

  • 1 förp smördeg, 30x30 cm
  • 3 bakpotatisar, skalade och rivna
  • 1 salladslök, strimlad
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 ägg, uppvispat
  • salt
  • peppar

Vaniljmorotspuré

  • 2 morötter, skalade
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk grädde
  • salt
  • strösocker

Körsbärssås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk körsbärssylt
  • salt
  • peppar

Smörslungad spenat

  • 70 g spenat
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Baconlindad oxfilé: Putsa oxfilén från senor och fett.
  2. Rulla in i bacon och vira ett hushållsnöre runt paketet. Krydda med peppar strax före tillagning.
  3. Bryn i smör för att ge lite färg. Placera sedan på en ugnsplåt nederst i ugnen på 125 °C. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av oxfilén och ta ut köttet när den visar 50 °C. Låt vila inrullad i folie minst 5 minuter innan servering.
  4. Potatisstrudel: Stek den rivna potatisen samt vårlöken lite lätt i smör, salta och peppra. Låt svalna.
  5. Rulla ut ett smördegsark och fördela potatis/lökröran på ena kortsidan, rulla ihop till en rulle.
  6. Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Tillaga i mitten av ugnen på 180 °C i ca 20 minuter. Skär i 5 cm tjocka bitar vid servering.
  7. Morotspurén: Koka morötterna mjuka och mixa till en slät puré.
  8. Snitta vaniljstången på mitten, skrapa ut fröna och rör ner i morotspurén.
  9. Smaksätt med lite grädde, salt och socker. Purén kan förberedas i god tid före middagen men värm upp den igen innan servering.
  10. Körsbärssåsen: Fräs den finhackade schalottenlöken i 1 msk smör. Häll på kalvfond, rödvin samt vatten. Låt koka ihop under lock ca 40 minuter. Sila, tillsätt körsbärssylten och smaksätt med salt och peppar.
  11. Smörslungad spenat: Smält smör i en stekpanna, fräs spenaten i några sekunder, salta lite och servera genast.