Thailändska fiskkakor med dippsås

Thailändska fiskkakor med dippsås
Foto: TV4

Du kan använda exempelvis lax eller urbenad gädda i den här rätten. Limeblad hittar du i välsorterade grönsaksdiskar eller asiatisk butik. Fiskkakorna smakar gott med kokt ris och wokade grönsaker.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g fiskfilé
  • 1 stjälk citrongräs
  • 3 limeblad
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk thailändsk fisksås
  • 1 tsk finhackad färsk koriander
  • ev 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • olja att steka i

Dippsås:

  • 1 röd spansk peppar
  • 1 salladslök
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk vatten
  • 0,5 msk råsocker

Gör så här

  1. Dippsås: Skär pepparfrukten på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet. Ansa salladslöken och skär den i tunna ringar. Rör samman fisksås, soja, vatten och socker, tillsätt spansk peppar och vårlök efter smak.
  2. Skär fiskköttet i mindre bitar och ställ kallt. Ansa citrongräset och strimla det ytterst tunt. Skär pepparfrukten på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet och även limebladen. Mixa samman citrongräs, pepparfrukt och limeblad så fint det går eller stöt dem i mortel.
  3. Mixa samman kryddorna med fiskköttet och fisksåsen, eller hacka fiskköttet fint och rör samman. Du som vill tillsätter även sambal och salt. Forma 8 fiskkakor, ca 1 cm tjocka. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek fiskkakorna 2 minuter på varje sida. Servera med dippsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept