Heta och helt underbara blir vanliga blåmusslor om man kokar dem med heta thailändska kryddor. Ta vara på den smakrika buljongen och droppa den över en skål jasminris.
0,5 dl stjälkar, hackade (eller rötter av koriander)
2 msk rapsolja
2 msk ostronsås
2 msk fisksås
2 limeblad (kaffir)
0,5 kruka färsk basilika
Till servering:
jasminris, kokt
Gör så här
Skala vitlöken och skär den och chilin i mindre bitar. Stöt chili, vitlök och koriander i en mortel till ett grovt mos. Fräs kryddblandningen några minuter i olja. Droppa i ostron- och fisksås. Lägg eventuellt i kaffirbladen. Rör om och dra från värmen.
Knacka öppna musslor hårt i diskbänken. Om de inte sluter sig är de oanvändbara och ska slängas. Lägg de slutna musslorna i grytan.
Häll på 2 dl vatten. Koka upp och låt koka under lock i 10 minuter. Servera musslorna med skysåsen och kokt ris. Dekorera med färsk koriander.