Thaigryta med kokosmjölk, lax och gul curry

Thaigryta med kokosmjölk och gul curry
Foto: TV4
Emil Schönhoff
Emil Schönhoff

Thaigryta med kokosmjölk, lax och gul curry

Av: Emil Schönhoff

Från: Sveriges mästerkock

14 ingredienser

60 m

En härlig thaigryta där du själv kan välja vad du vill smaksätta med och kasta i för grönsaker. I mitt fall smaksatte jag med gul curry och serverade med kokosris. /Emil

Ingredienser

portioner

Thaigryta

  • 600 g laxfilé
  • 400 g kokosmjölk, krämig
  • curry (efter smak)
  • 500 g broccoli, delat i buketter
  • 2 morötter
  • 150 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 3 msk ingefära
  • 1 röd chilifrukt

Kokosris

  • 4 dl ris
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokos, riven

Gör så här

Thaigryta

  1. Sätt en kastrull på plattan och se till att få upp värmen ordentligt. Häll i olja och hetta upp.
  2. Hacka under tiden morötter, svamp, chilifrukt och lök fint. Se till att gröpa ur chilin så du inte får med kärnorna och smaka gärna på chilin innan för det kan variera rejält i styrka.
  3. Riv ingefäran och lägg ner allt i kastrullen. Tillsätt curry och bryn ordentligt.
  4. Häll i kokosmjölken och låt detta koka ihop ordentligt och smaka av fall det behövs mer curry, chili eller ingefära. Låt koka ihop ca 20 minuter.
  5. Lägg i broccolin och låt sjuda ca 5 minuter.
  6. Dela nu upp laxen i bitar (ca 2x2 cm stora) och lägg i grytan, låt sjuda ca 10 minuter innan du serverar den.

Kokosris

  1. Skölj riset i kallt vatten. Lägg ris, kokosmjölk, vatten, riven kokos och salt i en kastrull. Låt koka upp och rör om ända till dess att det börjar koka. Sänk värmen och låt sjuda på låg värme i 15 minuter med locket på.
  2. Ta kastrullen åt sidan men låt stå med locket på i 5 minuter.
  3. Rosta den rivna kokosen i varm stekpanna utan fett intill dess att den börjar bli gyllenbrun. Servera sedan riset till den härliga thaigrytan.