Thai-fried rice med hälleflundra

Thai-fried rice med hälleflundra
Foto: TV4

Inte bara ett smart sätt att tillvarata överblivet ris, utan också ett gott tillbehör till fisk. För att få den rätta kryddiga thai-karaktären krävs pak choy, ingefära, koriander, lime och vitlök. Hummerfond finns att köpa på flaska.

16 mars 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 ryggfiléer av hälleflundra (à 150 g)
  • 50 g smör
  • salt och malen vitpeppar

Thai- fried rice:

  • 5 dl kokt kallt ris
  • 3 ägg
  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 msk finhackad röd spansk peppar
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk koncentrerad hummerfond
  • 3 dl strimlad pak choy
  • 1,5 dl mungböngroddar
  • 1 msk hackad färsk koriander
  • salt och malen svartpeppar

Till servering:

  • 1 msk hackad färsk koriander
  • 3 msk finskuren salladslök
  • 2 lime i klyftor

Gör så här

  1. Thai- fried rice: Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och hacka fruktköttet fint. Skala och riv ingefära och vitlök. Strimla pak choy. Vispa upp äggen i en kopp. Hetta upp lite av oljan i en wokpanna eller teflonpanna. Häll i äggvispet, stek under omrörning och lägg över på en tallrik. Gör ren pannan och hetta upp ny olja. Lägg i chili, ingefära och vitlök och fräs under omrörning i 1–1 1⁄2 minut. Tillsätt riset och stek under omrörning ytterligare 1–2 minuter. Avsluta med hummerfond, pak choy, groddar, stekt ägg och koriander. Provsmaka om det behövs mera salt. Håll varmt till servering.
  2. Krydda hälleflundran med salt och peppar. Stek den i het panna med olja 2 minuter på var sida. Klicka i smöret i pannan och efterstek på låg värme i 4–6 minuter, ös fisken då och då med det brynta smöret.
  3. Fördela det stekta riset på fyra tallrikar och placera hälleflundran ovanpå. Garnera varje portion med koriander, salladslök och en limeklyfta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept