Texas chili med choklad

Frederik Zäll

Texas chili med choklad

24 ingredienser

ca 6 h

Het chiligryta på högrev, öl, kaffe och mörk choklad som får puttra länge på spisen. Så god med nybakat majsbröd, mycket ost och gräddfil.

Ingredienser

portioner
  • 1 anchochili
  • 1 pasillachili
  • 1 chipotlechilifrukt
  • 300 g bacon, i bit
  • 800 g högrev, putsad, i grytbitar
  • 3 rödlökar, skalade och skurna i klyftor
  • 3 klyftor vitlök, finfint skivade
  • 1 dl kaffe, hyfsat starkt
  • 3 dl ale (öl), gärna amber eller mörkare
  • vatten
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk ingefära, mald
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 dl majsmjöl
  • salt
  • majsolja
  • 50 g mörk choklad 70 %
  • limefrukt
  • molasses (eller lönnsirap)

Servering

  • majsbröd
  • gräddfil
  • cheddarost, riven

Gör så här

  1. Hetta upp en torr stekpanna och rosta lätt ancho, pasilla och chipotle i några minuter. Lägg sedan de rostade chilifrukterna i en liten skål med vatten i minst 30 minuter.
  2. Skär bacon i bitar om cirka 1 x 2 centimeter. Hetta upp en stor gjutjärnsgryta och knaperstek bacontärningarna i majsolja. Lyft sedan ur dem och låt torka på hushållspapper. Bryn högreven fint som ni putsat och skurit i grytbitar. Använd baconfettet att steka i.
  3. Lyft ur köttet och lägg åt sidan. Stek all den röda löken tills den fått lite fin färg och börjat bli lätt genomskinlig. Vänd då ner de skivade vitlöksklyftorna och låt stekas ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt högrev, bacon, kaffe, öl, 2 dl vatten, nejlika, ingefära, koriander, cayennepeppar, spiskummin och någon nypa salt. Vänd runt väl och koka upp. Lyft ur de blötlagda chilifrukterna och häll bort vattnet. Lägg chilifrukterna i en blender med 1 dl nytt vatten och mixa till en slät puré och häll ner den i grytan. När grytan väl kokat upp, dra ned värmen så att det sjuder sakta. Täck med lock och låt stå orörd i 5 timmar.
  5. Skeda upp cirka 1 dl av vätska från grytan och blanda med majsmjölet till en klumpfri smet. Häll tillbaka smeten och riv ned den mörka chokladen i grytan. Blanda väl, och låt puttra vidare i 30 minuter utan lock. Smaka av med salt, cayennepeppar, lime och lite molasses.
  6. Servera grytan med majsbröd, massor av riven cheddar och gräddfil.