Terrine på gädda och böckling

Terrine på gädda och böckling
Foto: TV4

Gädda lämpar sig bra till färs eftersom de små benen försvinner när du mixar köttet. Här är det örtkryddad böcklingfärs som ger smak åt terrinen.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 600 g färsk gäddfilé
  • 1 krm muskot
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 st äggvitor
  • 4,5-5 dl vispgrädde
  • 400 g böcklingfilé
  • 1 st ägg
  • 2 st äggvitor
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 msk gräslök, hackad
  • salt

Sås:

  • 3 dl crème fraîche
  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk vit vinäger
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • dill, hackad
  • citron
  • Ugn: 175°

Gör så här

  1. Mixa gäddan till fin färs i matberedaren. Blanda med salt, muskot och cayennepeppar. Kyl färsen 30 minuter.
  2. Arbeta den sedan kraftigt och tillsätt vitorna, en i taget under det att maskinen går. Tillsätt sedan grädden lite i taget. 3. Mixa böcklingen till fin färs och tillsätt alla ingredienser till böcklingfärsen.
  3. Smöra en avlång bakform lätt. Ställ formen på kant och fyll med hälften av gäddfärsen, sedan böcklingfärsen och sist resten av gäddfärsen. Släta till ytan.
  4. Ställ formen i vattenbad och täck med lätt smörad folie. Stick några lufthål i folien. Grädda klar, cirka 1 1/4 timma. Slå av eventuellt spad och låt den kallna i formen. Vänd sedan upp den.
  5. Blanda såsen och servera till.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept