Teriyaki- och sesamglaserad lax med asiatisk glasnudelsallad och chilimajonnäs

Teriyaki- och sesamglaserad lax med asiatisk glasnudelsallad och chilimajonnäs
Foto: Catarina König

Smakrik lax som serveras med riktigt god glasnudelsallad och hemslagen majonnäs med chili och vitlök. Mums, mästerkocken Catarina kan konsten att laga läckerheter!

7 januari 2017
4

Du behöver

  • 600 g lax, av typen Salma eller Fröya
  • 1 msk teriyaki- och sesamolja (asian wok, Santa Maria)
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 100 g glasnudlar
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2-3 salladslökar, finstrimlade
  • 10 sockerärtor, finstrimlade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad (1 stor eller 2 mindre)
  • 0,5-1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 lime, pressad
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 kruka koriander
  • salt, efter smak

Chili-garlicmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1-2 tsk japansk soja
  • 1 nypa salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl chili garlic sauce (alt srirachasås ca 1-2 msk)
  • 0,5-1 lime, pressad

Gör så här

  1. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och klipp nudlarna ett par gånger så de inte blir så långa. (lättare att blanda salladen sedan om man klipper)
  2. Finhacka chili och salladslök och finstrimla sockerärtor. Fräs i olivolja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitlöken. Rör samman.
  3. Blanda de klippta glasnudlarna ner i lök-, sockerärt- och chilifräset och tillsätt hackad koriander, pressad lime, riven färsk ingefära och sesamolja. Smaka upp med salt!
 Rosta sesamfröna i en torr panna på medelhög värme tills de blir gyllene. (Inte brännas)
  4. Dela laxen i portionsbitar (4 bitar à 150 gram) och lägg på en plåt. Pensla dem med teriyaki- och sesamsåsen och toppa med rostade sesamfrön.
  5. Sätt in laxen i ugnen på 125 grader tills laxen når en innertemp på 49 grader i kärnan. Överkör man laxen blir den torr och träig. Viktigt att fiken får den exakta grad den bör ha. I detta fall 49 grader i min smak.)
  6. Värm upp nudelsalladen på plattan precis innan servering och servera till den varma, ugnsbakade laxen.
  7. Chilimajonnäs
    Separera äggulorna från vitan och lägg gulorna i en skål. Vispa samman kraftigt med soja och salt.
  8. Droppa i oljan successivt tills den blir tjock. (OBS! droppa i). När konsistensen känns tjock, lite tjockare än vanligt så blanda i Chili garlic sauce eller sriracha och pressad lime. Smaka upp med eventuellt mer salt och soja.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Catarinas vinnarbok

Varje Dag Är En Fest – Vinnare Av Sveriges Mästerkock 2016 Läs mer

Fler goda recept