Tempura på grönsaker

Tempura på grönsaker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tempura på grönsaker

11 ingredienser

Tempura betyder årstid på japanska och är en klassisk rätt till vilken man i princip kan använda all slags fisk, skaldjur och grönsaker. Rätten kan även lagas enbart med grönsaker, som i det här receptet. Grönsakerna serveras inbakade i spröd tempuradeg med soja.

Ingredienser

portioner
  • 200 g zucchini
  • 200 g aubergine
  • 8-10 shiitakesvampar
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 12 gröna sparrisar
  • 12 små, milda chilifrukt; jalapeño eller morron
  • 2 äggulor
  • 0,5 l isvatten
  • 5 dl vetemjöl
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Skär squash, aubergine och sötpotatis i ca 1/2 cm tjocka skivor. Ta bort skaften på svampen. Kärna ur och skär paprikorna i trekanter. Skär sparrisen eller salladslöken i 6–8 cm långa bitar. Skär upp chilin helt på längden och ta bort kärnorna.
  2. Tempuradeg: Vispa äggulor och isvatten kraftigt. Vänd ner mjölet med en gaffel. Vispa sedan degen jämn. Värm rikligt med olja i en sautös eller ett friteringskärl. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och stek dem sedan gyllene i den varma oljan. Stek inte för många åt gången.
  3. Ta upp grönsakerna med en hålslev, lägg dem på hushållspapper och håll dem varma tills de ska serveras.