Vaniljglass med blåbärskompott

Vaniljglass med blåbärskompott
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Mycket svenskare än så här kan det inte bli. Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.

3 september 2008
Visa mer
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 1 st gelatinblad
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång, delad på längden
  • 6 st normalstora äggulor
  • 1,3 dl strösocker

Blåbärskompott

  • 250 g blåbär, färska eller frysta
  • 0,75 dl strösocker
  • saft av ½ citron
  • 1 tsk potatismjöl

Garnering

  • myntakvistar

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
  2. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82–83°.
  3. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten.
  4. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
  5. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  6. Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
  7. Blåbärskompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären.
  8. Se till så att saften inte är för varm. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om.
  9. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör från kända varumärken Se fler

Fler goda recept