Färskostmousse med bär

Färskostmousse med bär
Foto: Lars Paulsson
12

Du behöver

  • 12 st portionsglas
  • 4 dl hjortron
  • 1 dl hjortronlikör
  • 2 msk socker
  • 150 g färskost, t. ex. mascarpone
  • 40 g sockerlag (0,5 dl socker, 0,5 dl vatten)
  • 175 g italiensk maräng
  • rivet skal av ½ lime
  • 0,5 paket digestivekex

Italiensk maräng

  • 150 g äggvita
  • 20 g socker
  • 275 g vatten
  • 95 g socker

Lingonmousse med päron

  • 12 st portionsglas
  • 3 st inkokta päron
  • 125 g lingonpuré
  • 175 g vispad grädde
  • 2 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
  • 1 cl lingonlikör
  • 100 g italiensk maräng
  • 2 dl rårörda lingon,

Rårörda lingon

  • 1 l lingon (ca 600 g), frysta eller färska
  • 3,5 dl socker

Gör så här

  1. Börja med att göra italiensk maräng. Vispa äggvita och socker sakta i en bunke. Koka upp vatten och socker till 123º.
  2. Häll långsamt lagen i äggviteblandningen under vispning.
  3. Skeda upp massan i en bunke.
  4. Blanda hjortron med likör (spara ca 1 cl) och socker, låt marinera i någon timme.
  5. Smält färskosten försiktigt med sockerlagen och 1 cl av hjortronlikören. Låt kallna lite och blanda med marängen.
  6. Fyll en spritspåse med massan.
  7. Smula kexen och lägg lite i portionsglasen. Spritsa massan i glasen tills halva glaset är fullt. Toppa med lite av de marinerade hjortronen.
  8. Lingonmousse med päron: Tärna päronen och fördela dem i portionsglasen.
  9. Färska eller tinade lingon mixas och passeras genom en sikt. Blanda lingonpurén med den vispade grädden.
  10. Krama ur gelatinbladen och smält dem i likören. Tillsätt vätskan i gräddblandningen och blanda med marängen.
  11. Rårörda lingon: Blanda socker och färska eller tinade lingon.
  12. Rör bären tills sockret är löst. Du kan även göra detta i en matberedare på lägsta hastighet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept