Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple

4

Du behöver

  • 1 kg urvattnad lutfisk
  • flingsalt
  • olivolja
  • 500 g rotselleri
  • 200 g mandelpotatis
  • 2 dl standard mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • cayennepeppar
  • 3 dl kalvsky
  • 1 dl vitt vin
  • 2 st schalottenlökar
  • 0,5 dl koncentrerad, osockrad äppeljuice
  • 7 st krossade kryddpepparkorn
  • salt
  • citronsaft
  • maizena till redning
  • 100 g tärnad skalad gurka
  • 50 g tärnat skalat grönt äpple
  • 3 msk akacia honung
  • 2 msk ättika 12 %
  • 1 msk citron
  • 10 g dillkvistar

Gör så här

  1. Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Skär dem i portionsbitar. Strö på flingsalt. Lägg bitarna i en ugnssäker form, smord med olivoljan. Baka i 150° varm ugn i 25 minuter.
  2. Koka ihop vinet och schalottenlöken i en kastrull. Häll i kalvskyn. Strö i kryddpepparen. Sjud i 30 minuter. Häll i äppeljuicen. Koka upp och smaka av med salt.
  3. Red med maizenan till önskad konsistens. Sila bort kryddpepparkornen. Mixa före servering.
  4. Koka rotsellerin och potatisen i lättsaltat vatten. Koka tills sellerin mjuknar, tid beroende på storlek. Häll av spadet i en kastrull.
  5. Mixa potatis och selleri med mjölk och crème fraîche. Späd purén med kokspadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  6. Blanda äpple och gurka med ättika, honung och citron. Hacka dillen och rör ner den precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept