Sushi

2h
4
Sushi
Foto: TV4

Alla kan göra sushi! Gott, kul, fint. Helt klart godare än glass.

Man kan köpa ett färdigt sushi-kit. Där finns allt som behövs till riset, noriark, sushi-matta, soja, ingefära, wasabi samt pinnar. Då får du exakt lagom doser av allt. Kittet finns i välsorterade matbutiker. Alla ingredienser kan även inhandlas separat.

Du kan själv välja vilka ingredienser du vill ha i din sushi. Glöm inte att äta sushin tillsammans med japansk soja, inlagd ingefära samt wasabi. Glöm inte att wasabi är starkt!

3 mars 2010
Visa mer
2h
4

Du behöver

Ris

  • 4 dl japanskt ris eller grötris
  • 6 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Sushi

  • japansk soja
  • sushimatta
  • plastfolie
  • 4 st Noriark
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 st gurka
  • 2 st avokado
  • 6 st krabbsticks
  • 1 st fryst laxfilé
  • 1 st stekt kycklingbröst
  • 2 st morötter (kokta i några minuter så de är något mjuka)
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk wasabi
  • 1 burk inlagd ingefära, gari

Gör så här

  1. Sushiris
    Skölj av riset i kallt vatten, låt ligga i kallt vatten i ca 15 minuter.
  2. Koka upp riset, låt sjuda under lock i ca 20 minuter på svag värme.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock i 20-30 minuter, lyft inte på locket!
  4. Lägg över riset i en stor porslinsform.
  5. Blanda försiktigt i vinägerblandningen i riset, utan att förstöra riskornen.
  6. Makirullar
    Ta fram din sushimatta och lägg ut den på en skärbräda.
  7. Lägg upp ett noriark med matta sidan upp.
  8. Lägg på ett lager ris, lämna en kant på 3-5 centimeter överst så ni kan fästa rullen. Pressa riset hårt på arket.
  9. Nu börjar vi med fyllningen. Skär de ingredienser du vill ha i din makirulle, till exempel avokado, lax och gurka. Vi bytte även ut laxen mot kyckling i några rullar. Skär allt i stavar och lägg en rad av varje ingrediens längst ner på arket.
  10. Rulla ihop rullen hårt (men inte så hårt så fyllningen åker ur), ta hjälp av sushimattan.
  11. Fukta ytan utan ris med lite vatten så fästs rullen ihop.
  12. Rulla in rullen i lite plastfolie och lägg in i kyl någon timma så håller den ihop bättre.
  13. Ta sen ut rullen och skär i skivor, ca 1 centimeter tjocka. Blöt gärna kniven så går det lättare att skära.
  14. California rolls
    De här är likadana som makirullar fast tvärt om, riset ligger utanpå. Lägg en bit plastfolie på sushimattan och därefter ett noriark, med matta sidan upp.
  15. Lägg på ett lager ris, pressa hårt och strö över lite sesamfrön. Spara ett par cm underst på noriarket.
  16. Vänd på arket så riset hamnar mot plastfolien.
  17. Lägg dit de ingredienser du vill ha på den ytan utan ris. Till exempel en radda med lax, en med avokado och en med gurka.
  18. Rulla ihop rullen hårt med hjälp av sushimattan.
  19. Fukta ytan utan ris med lite vatten så fästs rullen ihop.
  20. Lägg in rullen i kyl i ca 1 timme så håller den bättre. Ta ut och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Blöt gärna kniven så går det lättare att skära.
  21. Riskuddar
    Ta en liten näve ris och knåda ihop till ett avlångt knytte.
  22. Skär en strimla lax och lägg över, fäst med en bit noriark med hjälp av vatten.
  23. Gurkrulle
    Dela gurkan i samma längd som en krabbstick och gröp ut kärnhuset ur gurkan.
  24. Dela morötter i lika långa stavar.
  25. Tryck in krabbstick och en morot i varje gurka, fyll på med ris.
  26. Rulla in dem i plastfolie och in i kyl.
  27. Ta ut och skär gurkan i skivor, ca 1 centimeter tjocka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept