Citron- och nötmarängtårta

Citron- och nötmarängtårta
Foto: Anna Kern

Du behöver

Marängbottnar

  • 5 st äggvitor
  • 3,25 dl strösocker
  • 120 g hasselnötter
  • 1 msk potatismjöl

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 msk maizena
  • 20 g rumsvarmt smör

Citronkräm

  • 3 st ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,75 dl färskpressad citronsaft
  • 1 st citron, rivet skal
  • 100 g rumsvarmt smör

Gör så här

  1. Marängbottnar
    Vispa äggvitor och 1 3/4 dl socker till en fast maräng, ca 10 minuter.
  2. Mal nötterna fint och blanda med 1 1/2 dl socker och potatismjöl.
  3. Vänd försiktigt ner nötblandningen i marängen.
  4. Spritsa eller bred ut smeten till 4 runda bottnar, ca 24 i diameter, på bakplåtspappersklädda plåtar.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader ca 15 minuter.
  6. Vaniljkräm
    Häll mjölk och grädde i en kastrull.
  7. Dela vaniljstången på längden och lägg i den.
  8. Koka upp och ta kastrullen från värmen.
  9. Låt vaniljmjölken stå och dra 15 minuter.
  10. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt.
  11. Ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i äggsmeten under vispning.
  12. Låt koka upp ordentligt.
  13. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret.
  14. Sila krämen genom en finmaskig sil.
  15. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
  16. Citronkräm
    Lägg ägg, socker, citronsaft och citronskal i en värmetålig glasskål.
  17. Vispa över vattenbad tills krämen tjocknar. Temperaturen ska vara 85 grader men inte mer – då skär krämen sig!
  18. Tillsätt smöret i små klickar och fortsätt vispa till en slät kräm.
  19. Ta från värmen.
  20. Sila krämen genom en finmaskig sil.
  21. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
  22. Vid servering
    Blanda citronkrämen med vaniljkrämen till en slät smet.
  23. Bred ett tunt lager på bottnarna och lägg ihop.
  24. Dekorera gärna med en vacker blomma.
  25. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept