Citron- och nötmarängtårta

Citron- och nötmarängtårta
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Citron- och nötmarängtårta

Av: Therese Baalack

Från: Tårtor och bakelser från En Liten Smula

16 ingredienser

Bottnarna och citronkrämen kan förberedas i god tid, men tårtan bör avnjutas inom kort från det att den lagts ihop.

Tårtan beräknas räcka till ca 12 personer.

Ingredienser

Marängbottnar

  • 5 äggvitor
  • 3,25 dl strösocker
  • 120 g hasselnötter
  • 1 msk potatismjöl

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 20 g smör, rumsvarmt

Citronkräm

  • 3 ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,75 dl citron, färskpressad
  • 1 citron, rivet skal
  • 100 g smör, rumsvarmt

Gör så här

Marängbottnar

  1. Vispa äggvitor och 1 3/4 dl socker till en
  2. fast maräng, ca 10 minuter.
  3. Mal nötterna fint och blanda med 1 1/2 dl socker och potatismjöl.
  4. Vänd försiktigt ner nötblandningen i marängen.
  5. Spritsa eller bred ut smeten till 4 runda bottnar, ca 24 i diameter, på bakplåtspappersklädda plåtar.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader ca 15 minuter.

Vaniljkräm

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och lägg i den.
  3. Koka upp och ta kastrullen från värmen.
  4. Låt vaniljmjölken stå och dra 15 minuter.
  5. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt.
  6. Ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i äggsmeten under vispning.
  7. Låt koka upp ordentligt.
  8. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret.
  9. Sila krämen genom en finmaskig sil.
  10. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.

Citronkräm

  1. Lägg ägg, socker, citronsaft och citronskal i
  2. en värmetålig glasskål.
  3. Vispa över vattenbad tills krämen tjocknar. Temperaturen ska vara 85 grader men inte mer – då skär krämen sig!
  4. Tillsätt smöret i små klickar och fortsätt vispa till en slät kräm.
  5. Ta från värmen.
  6. Sila krämen genom en finmaskig sil.
  7. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.

Vid servering

  1. Blanda citronkrämen med vaniljkrämen till en slät smet.
  2. Bred ett tunt lager på bottnarna och lägg ihop.
  3. Dekorera gärna med en vacker blomma.
  4. Servera genast.