Tarteletter med räkstuvning

Tarteletter med räkstuvning
Foto: TV4

Tarteletter med räkstuvning

Av: Cornelia - Lund

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Läckra portionspajer fyllda med krämig räkstuvning.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tarteletter

  • 125 g smör
  • 125 g vetemjöl
  • 5 msk grädde

Räkstuvning

  • 330 g burksparris + 0,5 dl spad
  • 1 kg räkor med skal
  • 300 g champinjoner
  • 3 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk skaldjursfond
  • 1 msk hummerfond
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 1 knippe färsk dill, hackad

Gör så här

Tarteletter

  1. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg, antingen för hand eller i en köksberedare. Plasta in den i plastfolie och låt vila i kylen 1 h.
  2. Kavla sedan ut degen och klä formarna med degen, en muffinsplåt är smidigt att använda. Klä formarna med foliepapper och fyll dem med gula ärtor, för att kanterna inte ska smälta ner i ugnen.
  3. Grädda tabletterna i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. Ta sedan bort folien med ärtorna och grädda tabletterna ytterligare några minuter så de får fin färg.

Räkstuvning

  1. Låt sparrisen rinna av i ett durkslag, se till att spara spadet. Dela sparrisen i bitar. Skala räkorna. Skiva champinjonerna och hacka löken.
  2. Fräs löken mjuk i smöret. Ta kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Tillsätt vinet och vispa slätt. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa ner grädde, mjölk, sparrisspadet och fonden. Låt koka upp och vispa under tiden. Sänk värmen när stuvningen har tjocknat och låt koka 4-5 minuter under fortsatt vispning. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer fond om det behövs.
  3. Stek champinjonerna och vänd sedan ner dem och sparrisen i stuvningen. Precis innan servering vänder du även ner räkorna och dillen och låter det blir varmt. Fördela sedan stuvningen i tarteletterna och garnera med några färska räkor och dill.