Tarte Tatin med uppvispad crème fraiche

Tarte Tatin med uppvispad crème fraiche
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tarte Tatin med uppvispad crème fraiche

6 ingredienser

I det franska originalreceptet används mördeg, men den här förenklade varianten med färdigkavlad smördeg passar hemmakocken utmärkt.

Ingredienser

portioner
  • 4 syrliga äpplen
  • 1 rulle färdigkavlad smördeg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Till servering:

  • 2 dl crème fraîche

Du behöver också:

  • 4 ugnssäkra portionsformar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj portionsformarna. Blanda socker och vatten i en stekpanna. Värm blandningen på svag värme tills den är ljusbrun och trögflytande. Fördela sockerblandningen över botten på portionsformarna.
  2. Skala äpplena och skiva dem tunt. Lägg ett lager äppelskivor i ett vackert mönster på sockerblandningen. Lägg resten skivorna upp till kanten på portionsformarna. Täck med smördeg, nyp fast kanten ordentligt och skär bort överflödig deg.
  3. Grädda formarna i 25-30 minuter. Vispa upp crème fraichen och lägg i en skål. Låt formarna svalna och skär loss runt kanten med en kniv. Vänd med hjälp av en tallrik och lägg upp på serveringsassietter. Servera med crème fraiche.