Tarte Tatin med uppvispad crème fraiche

Tarte Tatin med uppvispad crème fraiche
Foto: TV4

I det franska originalreceptet används mördeg, men den här förenklade varianten med färdigkavlad smördeg passar hemmakocken utmärkt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 syrliga äpplen
  • 1 rulle färdigkavlad smördeg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Till servering:

  • 2 dl crème fraiche

Du behöver också:

  • 4 ugnssäkra portionsformar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj portionsformarna. Blanda socker och vatten i en stekpanna. Värm blandningen på svag värme tills den är ljusbrun och trögflytande. Fördela sockerblandningen över botten på portionsformarna.
  2. Skala äpplena och skiva dem tunt. Lägg ett lager äppelskivor i ett vackert mönster på sockerblandningen. Lägg resten skivorna upp till kanten på portionsformarna. Täck med smördeg, nyp fast kanten ordentligt och skär bort överflödig deg.
  3. Grädda formarna i 25-30 minuter. Vispa upp crème fraichen och lägg i en skål. Låt formarna svalna och skär loss runt kanten med en kniv. Vänd med hjälp av en tallrik och lägg upp på serveringsassietter. Servera med crème fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept