Tarte tatin med persikor

koket.se
Tarte tatin med persikor
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Tarte tatin med persikor

9 ingredienser

1,5 h

Roy Fares magiskt goda tarte tatin med mördeg och färska persikor. Ett bakverk att imponera med!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mördeg

  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 200 g smör
  • 110 g ägg [2 st]

Karamell

  • 5-6 persikor
  • 160 g strösocker [1,75 dl]
  • 60 g smör

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Krama in det kalla smöret med händerna i
  2. mjölblandningen tills det blir som smulor. Blanda sedan i ett ägg i taget och blanda till en fin deg.
  3. Plasta in och lägg degen in i kylen 30 minuter (degen kommer vara kladdig).

Karamell

  1. Smält strösockret i en gjutjärnspanna på hög värme och gör en karamell. När allt sockret har
  2. smält så klickar du i smöret och blandar till en fin och len karamell. Stäng av värmen.

Montering

  1. Dela persikorna i lagom stora klyftor. Lägg upp persikorna i pannan i ett fint mönster.
  2. Ta ut mördegen från kylen och tryck ut med händerna på bakplåtspapper till rätt storlek (som stekpannan). Vänd pajdegen över persikorna och ta bort bakplåtspappret. Tryck till degen mot persikorna och sätt in i ugnen på 150 grader. Baka den i 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan du vänder den.