Tarte tatin med ananas

koket.se
Tarte tatin med ananas
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Tarte tatin med ananas

12 ingredienser

1,5 h

Den här pajen är magiskt god! Färsk ananas med smörig karamell och mjuk kokosmördeg. Roy Fares kan sina bakverk!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 ananas

Mjuk mördeg

  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 35 g kokos [1 dl]
  • 6 g bakpulver [1 tsk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 100 g smör
  • 55 g ägg [1 st]
  • 1 limefrukt, zest och saft

Karamell

  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1-2 msk vatten
  • 25 g smör

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Krama in det kalla smöret med händerna i mjölblandningen tills det blir som smulor.
  3. Blanda sedan i ägg, limezest och -saft och blanda till en fin deg. Plasta in och lägg degen in i kylen minst 30 minuter.

Karamell

  1. Smält sockret tillsammans med vatten i en gjutjärnspanna på medelhög värme. När sockret fått en fint gyllenbrun färg, tillsätt smöret och rör runt med en slev.
  2. Häll över karamellen i en kanna eller skål och ställ åt sidan.

Montering

  1. Skär av allt skal på en 0,5 ananas och dela på mitten. Skär ca 1,5 cm tjocka skivor, ta bort den hårda roten i mitten med en kniv eller liten utstickare.
  2. Smöra en avlång form ca 10 x 25 cm. Häll i lite karamell i formen och lägg sedan ananasskivorna på, pressa dom mot varandra så de ligger så nära som möjligt. Häll mer karamell över skivorna.
  3. Ta ut mördegen från kylen och tryck ut med händerna på bakplåtspapper till rätt storlek (som formen). Vänd pajdegen över ananasen och ta bort pappret. Tryck till degen mot ananasen och pressa ner i kanterna.
  4. Grädda i 25-30 minuter, 175 grader. Ta ut och vänd direkt ut kakan ur formen.