Tarte med karamelliserad frukt

Tarte med karamelliserad frukt
Foto: TV4

Det här är en snabblagad dessert. Den ska ändå helst lagas dagen innan den ska ätas, eftersom den mår bäst av att stå kallt innan den skärs upp. Smaksätt, om du så vill, till exempel med vanilj eller någon likör. Frukten kan du välja efter säsong.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 200 g pepparkakor
  • 200 g digestivekex
  • 100 g mjukt smör
  • 1 liter crème fraiche
  • 7 äggulor
  • 1,75 dl socker
  • stötta kardemummakärnor

Karamelliserad frukt:

  • 2 päron
  • 2 äpplen
  • 50 g smör
  • 1,75 dl socker

Gör så här

  1. Krossa pepparkakor och digestivekex och blanda med smöret. Tryck ut massan i en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, och ställ den att stelna i frys eller kyl.
  2. Blanda crème fraiche väl med äggulor och socker. Häll blandningen i formen och grädda mitt i ugnen i 120° ca 30 minuter. Låt den sedan helst stå kallt ett dygn. Stöt kardemummakärnorna i mortel. Ta bort formens kant och pudra tarten med stötta kardemummakärnor innan den ska skäras upp.
  3. Skala päron och äpplen, ta bort kärnhusen och skär dem i klyftor. Låt smör och socker sakta bli gyllenbrunt i en stekpanna. Lägg i klyftorna, rör sakta och ta från värmen. Skär bitar av tarten och lägg på tallrikar tillsammans med frukten och lite av såsen i pannan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept