Tartar på oxfilé med misomajaonnäs och lotusrotchips

Tartar på oxfilé med misomajaonnäs och lotusrotchips
Foto: Charlotte Gawell
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Tartar på oxfilé med misomajaonnäs och lotusrotchips

14 ingredienser

30 m + tid i kyl

Japanskt dressad oxfilé som smälter i munnen, en ganska salt misomajonnäs och krispiga lotusrotchips. Jag lovar att alla som får smaka kommer att bli förtjusta! /Daniel

Receptet är från Daniels kokbok "Daniels matresa: 9 menyer från världens kök"

Ingredienser

portioner

Lotusrotschips

  • 1-2 lotusrötter, beroende på storlek
  • 1 l olja

Oxtartar

  • 240 g oxfilé
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm sesamolja
  • 2 tsk ingefära, riven
  • svartpeppar

Misomajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk vit misopasta
  • 2-2,5 dl rapsolja

Övrigt

  • shisoblad
  • rostade sesamfrön
  • gräslök, fint skuren

Gör så här

  1. Skala lotusrötterna och skär i mycket tunna skivor på mandolin eller med en vass kniv. Lägg i isvatten i en skål och ställ i kylen ca 1 timme.
  2. Ta ut lotusskivorna ur kylen, häll av och torka ordentligt på en kökshandduk. Hetta upp olja till 120–140 grader i en kastrull. Fritera lotusskivorna gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  3. Skär oxfilén i tunna skivor. Hacka dem så fint som möjligt och blanda med övriga ingredienser i en skål. Smaksätt med peppar. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
  4. Blanda äggula, risvinäger och misopasta till majonnäsen i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning med en visp eller mixerstav. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
  5. Servera oxtartaren på shisoblad. Strö över sesamfrön och gräslök. Servera med misomajonnäs och lotusrotschips.