Tårta Vacherin

1 h + 24 h
1 tårta
1 h + 24 h
1 tårta

Du behöver

Jordgubbssorbet

  • 300 g yoghurt
  • 200 g cassonade­ eller strösocker
  • 0,5 citron, zest och saft
  • 400 g färska eller frysta solmogna jordgubbar

Vaniljglass

  • 12 äggulor (240g)
  • 220 g rörsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 vaniljstänger
  • 3 dl vispgrädde
  • 7 dl gammaldags mjölk

Marängbottnar

  • 5 äggvitor (150 g)
  • 300 g strösocker

Vaniljgrädde

  • 1 vaniljstång
  • 80 g rörsocker
  • 5 dl Vispgrädde 40%

Gör så här

  1. Jordgubssorbet
    400 Häll yoghurt, socker, citronzest och citronsaft i en kastrull och vispa under låg värme tills allt socker har smällt. Blanda i jordgubbarna och mixa med en stavmixer. Ställ in smeten i kylen för att vila i några timmar.
  2. Kör smeten i glassmaskin och gjut den i en tårtring klädd med plastfilm. Frys det hela tills vidare användning.
  3. Vaniljglass
    Vispa ihop äggulor, socker och salt i en bunke.

  4. Snitta vaniljstängerna på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stängerna, grädde och mjölk. Koka upp gräddblandningen, men dra kastrullen från plattan när det börjar koka.
  5. Ta upp vaniljstången och häll sedan en tredjedel av den varma gräddblandningen i äggulevispet så att det blir lite tunnare. Rör ordentligt och häll tillbaka det utspädda äggulevispet i kastrullen. Vispa ordentligt för att undvika att äggulan koagulerar – annars kommer glassen att bli grynig. Fortsätt att vispa konstant tills blandningen har en temperatur på 84–85 grader. Häll sedan tillbaka den i bunken för att stoppa kokningen.
  6. Låt glassmeten mogna i 24 timmar och sedan kör den i en glassmaskin. Gjut den i en tårtring klädd med plastfilm. Frys det hela tills vidare användning.
  7. Marängbottnar
    Värm ugnen till 180 grader.
  8. Blanda äggvitor och socker i en stor ren bunke som du placerar över ett vattenbad. Använd en termometer och vispa konstant med elvisp tills marängsmeten har en temperatur på 50 grader. Lyft bort skålen från vattenbadet, men fortsätt att vispa tills smeten har svalnat till 30–35 grader och blivit ordentligt fast.
  9. Spritsa smeten på två plåtar med bakplåtspapper i en spiral – från mitten och utåt – så att du får två tårtbottnar. Avsluta gärna med att strö över lite socker för en festligare nish. Sätt in plåtarna i ugnen och sänk temperaturen till 120 grader. Grädda i cirka 2 timmar, eller tills marängen känns genomgräddad.
  10. Vaniljgrädde
    Snitta vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att alla fröer absorberas av sockret. Lägg sockerblandningen i en kastrull tillsammans med vispgrädde och värm upp till det lätt kokar. Ställ grädden i kylen tills den har blivit helt kallt och vispa upp lätt. Ställ in grädden i kylen till senare användning.
  11. Montering
    På ett serveringsfat: ställ en marängbotten, sedan pucken av vaniljglass, sedan lite vaniljgrädde som ”cement” och pucken med jordgubbsglass ovanpå, sedan lite mer vaniljgrädde och en marängtopp.
  12. Stryk vaniljgrädde över hela tårtan och dekorera med säsongs frukt och bär. En vacherin kan göras några dagar i förväg, men tänk att ta ut den från frysen och ställla den i kylen någon timme innan den ska ätas.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept