Tårta med pistage, hallon och litchi

POPULÄRT
Hattavdelningen
Foto: TV4
Ed Fajardo
Ed Fajardo

Tårta med pistage, hallon och litchi

Av: Ed Fajardo

Från: Det stora tårtslaget

26 ingredienser

Eds imponerande tårta imponerar både utseendemässigt och smakmässigt. Det senare är dock enklare att efterlikna hemma.

Ingredienser

Pistachio Joconde

  • 105 g mandelmjöl
  • 105 g råa pistagenötter, utan skal
  • 150 g florsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 250 g ägg
  • 185 g äggvita
  • 75 g strösocker
  • 35 g smör, smält och kylt

Light sponge

  • 8 ägg, rumstempererade
  • 240 g strösocker
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk vaniljextrakt, Madagaskar

Hallonmousse

  • 250 g hallon, mosade [ca 2/3 koppar puré]
  • 3 tsk gelatinpulver
  • 0,6 dl vatten, kallt
  • 120 g strösocker
  • 4 tsk citron, saft
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (Madagaskar)
  • 2,5 dl grädde 35 %, kall

Litchimousse

  • 2 förp litchi i sockerlag
  • 3 tsk gelatinpulver
  • 0,6 dl vatten, kallt
  • 120 g strösocker
  • 4 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk rosextrakt
  • 2,5 dl grädde 35 %, kall

Gör så här

Pistachio Joconde

  1. Finhackad pistagenötterna i en matberedare. Tillsätt florsocker och mandelmjöl, blanda till en fin mjölkonsistens.
  2. Häll blandning i en skål till en köksmaskin, tillsätt mjöl och ägg. Blanda med en ballongvisp i ca 5 minuter.
  3. Häll blandningen i en stor skål och rengör mixskålen och ballongvispen.
  4. Häll ner äggvitan i den rengjorda blandarskålen och vispa upp till en maräng. Blanda försiktigt ner sockret och vispa maränger halvstyv.
  5. Blanda en tredjedel av marängen i den första blandningen. Vänd sedan i resten av marängen. Tillsätt smält smör och vänd runt tills det är väl blandat.
  6. Fördela smeten i två långpannor. Grädda i 190 grader, 12 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Låt svalna och förvara sedan i kylen eller frysen tills användning.

Sponge cake

  1. Värm ugnen till 220 grader. Separera äggulor och äggvitor.
  2. Vispa ihop äggulor med 60 gram socker och vaniljextrakt tills smeten är tjock och ljus i färgen. Ställ den åt sidan.
  3. I en annan skål, vispa äggvita tills ljus och fluffig. Blanda i resten av sockret och vispa tills den har en lätt och fluffig konsistens.
  4. Vänd ner hälften av marängen i ägguleblandningen. När de är ihopblandade, vänd ner resterande maräng.
  5. Sikta ner mjöl i blandningen i 3 omgångar och vänd i med en spatel.
  6. Grädda 6-8 minuter i långpanna tills ytan är ljusbrun och ytan studsar tillbaka vid beröring. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Täck med plastfolie så den inte torkar.

Hallonmousse

  1. Ha gelatin och kallt vatten i en liten skål tills gelatinet har mjuknat.
  2. Tillsätt kallt vatten till hallonpurén, tillräckligt för att det ska bli två cups (ca 5dl) vätska totalt.
  3. Värm socker och citronsaft på låg värme i en kastrull. När sockret har löst upp sig, tillsätt gelatinet. Rör om till gelatinet är upplöst. Ta bort kastrullen från plattan och kyl blandningen i ett kylskåp till den är något under rumstemperatur.
  4. Vispa grädden halvhårt i en stor skål. Tillsätt vanilj i hallonblandningen och vänd sedan ner grädden. Se till att få bort alla klumpar. Låt stå i kylskåp tills användning.

Litchimousse

  1. Mixa litchin i en matberedare. Gör sedan på samma sätt som med hallonmousse men använd litchi och rosextrakt istället.

Montering

  1. Montera och dekorera tårtan efter eget tycke och smak